Uczniowie Prusa zaangażowani są w realizację projektu EKO-SZKOŁA, którego głównym celem jest kształtowanie w środowisku szkolnym postaw proekologicznych.  W ramach tego projektu odbyły się warsztaty z uczniami klasy II TŻp, podczas których przygotowane zostały potrawy z wykorzystaniem zdobytych ekologicznych surowców. I tak, dzięki staraniom młodzieży i życzliwości ich rodzin, udało się zdobyć prawdziwe skarby zebrane z przydomowych ogródków, sadów oraz podwórek – dynię, ziemniaki, buraki, marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, jabłka i jajka. Staraliśmy się zaplanować potrawy o prostym składzie i wykonaniu, przy wykorzystaniu niewielkiej ilości dodatkowych surowców oraz tak wykorzystać zdobyte surowce, aby niczego nie zmarnować.

Powstała prawdziwa, pyszna uczta, w dodatku oparta głównie na składnikach pochodzenia roślinnego o niewielkim stopniu przetworzenia. Uczniowie przygotowali sycącą zupę krem z dyni, roladę ziemniaczaną, placki dyniowo – ziemniaczane z czosnkowym sosem, jabłka pod owsianą kruszonką oraz koktajl z buraczkiem.

Uczniowie przygotowali również gazetkę tematyczną pod hasłem „Zasady gotowania EKO”, które będziemy wdrażać podczas każdych praktycznych zajęć.

Zachęcamy każdego, aby jak najczęściej rezygnował z przetworzonej żywności, której wytwarzanie stanowi obciążenie dla otaczającego nas środowiska, rozważył, czy nie ulega nadmiernemu konsumpcjonizmowi oraz doceniał każdy dar natury.

                                                                                                          Marta Kulesza – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych

Ps. Kliknij w zdjęcie, aby obejrzeć je w całości :)