Gwarancją udanego przyjęcia są nie tylko smaczne potrawy i miła atmosfera. Niemniej ważny jest elegancko nakryty stół. Liczy się przecież pierwsze wrażenie.
Sztuka nakrywania stołu to ważna umiejętność, jaką uczniowie nabywają podczas nauki zawodu, ale również w życiu codziennym. Nakrycie stołu to wszystko to, co na nim kładziemy - od obrusu, poprzez zastawę stołową, sztućce, szkło, serwetki, po ozdoby. Każdy z elementów musi być dobrze przygotowany i dobrany do okoliczności. To, w jaki sposób nakryjemy stół, ma wpływ na atmosferę i nastrój przyjęcia. Nie wystarczy tylko zadbać, by każdy z gości miał odpowiednie sztućce. Ważne jest także, by dopasować zastawę stołową do okazji i zadbać, by wszystkie elementy były ułożone w odpowiedni sposób, zgodnie z zasadami savoir-vivre.
Stylowo wyglądający stół pozwoli pobudzić zmysły i apetyt.
Anna Wójcik
Ps. Kliknij w zdjęcie, aby obejrzeć je w całości :)