Najnowsze zalecenia żywieniowe wskazują wyraźnie, iż każdego dnia powinniśmy spożywać jak największą ilość warzyw i owoców. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu oraz rozwoju fizycznego i umysłowego. Aby to zrobić, warto przyjąć jedną prostą zasadę – warzywa i owoce powinny zajmować w każdym z posiłków połowę talerza. Najlepiej spożywać je na surowo lub minimalnie przetworzone, ale warto również sięgać po te pieczone czy gotowane na parze. Uczniowie Zespołu Szkół im. B. Prusa z klasy III Technik żywienia, podczas zajęć praktycznych w pracowni gastronomicznej, skomponowali wartościowe posiłki przyjmując właśnie tę zasadę, iż połowę każdego talerza mają stanowić warzywa i owoce. Przygotowali:
- domową granolę z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami na śniadanie,
- placki z maślanki w towarzystwie ulubionych warzyw i owoców na drugie śniadanie w szkole,
- kolorową chińszczyznę jako propozycję na obiad,
- koktajl warzywno – owocowy z ciasteczkami owsianymi na podwieczorek,
- naleśniki szpinakowe z twarogiem na pożywną kolację.
Zachęcamy każdego, aby już od dziś urozmaicał swoje posiłki o warzywa i owoce. Codziennie zadbajcie szczególnie o pierwsze i drugie śniadanie. Pozwoli Wam to zachować energię i skupienie podczas intensywnych godzin spędzonych w szkole.
Nauczycielki przedmiotów gastronomicznych
Marta Kulesza i Elżbieta Błaszczyk
Ps. Kliknij w zdjęcie, aby obejrzeć je w całości :)