16 grudnia klasa III TŻ w ramach zajęć procesy technologiczne w gastronomii uczestniczyła w warsztatach kulinarno-językowych zorganizowanych przez nauczycieli zawodu: Martę Kuleszę i Elżbietę Błaszczyk, wspólnie z Centrum Międzynarodowej Wymiany Młodzieży i Wolontariatu. Motywem przewodnim zajęć były kuchnie różnych narodów. Uczniom towarzyszyli wolontariusze z Francji, Chorwacji, Hondurasu oraz Turcji i wykonali wraz z nimi następujące potrawy:

LAHANA SARMASI- mielone mięso wołowe wymieszane z ryżem zawijane w liście białej kapusty, formowane w niewielkie porcje i duszone w sosie pomidorowym – tradycyjna potrawa w Turcji.

GALLETTE – gryczane naleśniki podawane z sadzonym jajem, szynką i serem – gorąca zakąska z Francji.

RATATOUILLE – danie jednogarnkowe sporządzone z pomidorów, bakłażanów, cukinii, cebuli i papryki, charakterystyczne dla kuchni francuskiej.

BALEADAS – tortilla z pastą z czerwonej fasoli i smażonych jaj z dodatkiem sera feta i awokado – tradycyjna potrawa z Hondurasu.

SOPA DE FRIJOLES – zupa sporządzana z platanów, ziemniaków, cebuli, czerwonej fasoli i wieprzowiny, podawana z plackami z mąki kukurydzianej – tradycyjna potrawa w Hondurasie. 

VANILIN KIFLICE – orzechowe rogaliki – słodki deser z Chorwacji.

Warsztaty te były dla uczniów doskonałą okazją do rozwinięcia swoich kompetencji kulinarnych, językowych i międzykulturowych. 

                                                                                                                                       Marta Kulesza i Elżbieta Błaszczyk