Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pod tym hasłem w dniu 8 listopada obchodzono w Zespole Szkół im. B. Prusa w Pułtusku Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Śniadanie spożywamy po długiej przerwie nocnej, dlatego powinno zaspokoić głód i jednocześnie dostarczyć składników odżywczych i energii potrzebnej do wykonywania pracy, np. nauki oraz prawidłowego funkcjonowania. Śniadanie należy spożywać codziennie, w pierwszej godzinie po obudzeniu się. Powinno ono dostarczać od 25-30% energii dziennej racji pokarmowej. W składzie śniadania powinny znaleźć się produkty mleczne (źródło wapnia i pełnowartościowego białka), pieczywo, najlepiej razowe (źródło węglowodanów złożonych, błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych), chude wędliny, sery, jaja (źródło pełnowartościowego białka), warzywa i owoce (źródło witamin i składników mineralnych).
W naszej szkole uczniowie klas gastronomicznych stanęli do międzyklasowej rywalizacji na najzdrowsze i najsmaczniejsze śniadanie.
Zwycięzcami konkursu przeprowadzonego wśród klas Technikum zostali:
I miejsce – Yaroslav Hablovskyi kl. III Tż
Sviatoslav Romanovych kl. III Tż
II miejsce – Klaudia Kempczyńska kl. II Tż
Dagmara Piątkowska kl. II Tż
III miejsce – Kamil Prusinowski kl. III Tż
Karolina Fabjańczyk kl. III Tż
Patrycja Chojnacka kl. III Tż
Zwycięzcami konkursu przeprowadzonego wśród klas Branżowej Szkoły I stopnia zostali:
I miejsce – Sandra Czekałowska kl. III k
Klaudia Chrzanowska kl. III k
II miejsce – Dawid Sadownik kl. III k
III miejsce – Tomasz Godlewski kl. II k
Dawid Pieńkowski kl. II k
Wszystkim zwycięzcom gratulujemy!
Konkurs został zorganizowany przez nauczycieli przedmiotów gastronomicznych.
Anna Wójcik