Sezonowe odżywianie to jedna z podstawowych zasad prawidłowo zbilansowanej diety. Wykorzystywanie sezonowych warzyw i owoców ma same zalety, bowiem mamy wtedy pewność, że osiągają one w sezonie pełną dojrzałość konsumpcyjną, posiadają najwyższą wartość odżywczą, najlepszy smak oraz są najtańsze. Mimo, iż większość z nich jest dostępna na sklepowych półkach przez cały rok, to ich jakość w sezonie jest nieporównywalnie lepsza. I choć jesienna aura za oknem zupełnie nie urzeka, to dostępne tą porą roku warzywa i owoce zachwycają bogactwem smaków, barw oraz swoją niską kalorycznością.
Uczniowie klasy III TŻ na zajęciach w pracowni gastronomicznej, pod opieką nauczycielek Elżbiety Błaszczyk i Marty Kuleszy, wykorzystali sezonowe warzywa i owoce do sporządzania potraw i napojów. Przygotowali zupę krem z dyni, kurczaka z aromatycznymi pieczonymi warzywami, szarlotkę z otrębami, muffiny miodowo-marchewkowe oraz koktajl dyniowo-pomarańczowy. Polecamy!
Marta Kulesza
Ps. Kliknij w zdjęcie, aby obejrzeć je w całości :)