Sezonowe odżywianie to jedna z podstawowych zasad prawidłowo zbilansowanej diety. Wykorzystywanie sezonowych warzyw i owoców ma same zalety, bowiem mamy wtedy pewność, że osiągają one w sezonie pełną dojrzałość konsumpcyjną, posiadają najwyższą wartość odżywczą, najlepszy smak oraz są najtańsze. Mimo, iż większość z nich jest dostępna na sklepowych półkach przez cały rok, to ich jakość w sezonie jest nieporównywalnie lepsza. I choć jesienna aura za oknem zupełnie nie urzeka, to dostępne tą porą roku warzywa i owoce zachwycają bogactwem smaków, barw oraz swoją niską kalorycznością.

Uczniowie klasy III TŻ na zajęciach w pracowni gastronomicznej, pod opieką nauczycielek Elżbiety Błaszczyk i Marty Kuleszy, wykorzystali sezonowe warzywa i owoce do sporządzania potraw i napojów. Przygotowali zupę krem z dyni, kurczaka z aromatycznymi pieczonymi warzywami, szarlotkę z otrębami, muffiny miodowo-marchewkowe oraz koktajl dyniowo-pomarańczowy. Polecamy!

                                                                                                                                                              Marta Kulesza

Ps. Kliknij w zdjęcie, aby obejrzeć je w całości :)

IMG_20191028_090745
IMG_20191028_095055
IMG_20191028_095432
IMG_20191028_101314_1
IMG_20191028_103128
IMG_20191028_103259
IMG_20191028_104453
IMG_20191028_104618
IMG_20191028_105132
IMG_20191028_105447
IMG_20191028_110206
IMG_20191028_111024
IMG_20191028_112119
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13