Światowy Dzień Żywności ustanowiony został w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jest obchodzony corocznie, na całym świecie, w dniu 16 października. Jego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
W dniu tym uczniowie klasy II TŻ przedstawili społeczności szkolnej prezentację, w której ukazali problem głodu na świecie, jego skalę, przyczyny i skutki, zwrócili również uwagę na paradoksalny w tym kontekście aspekt nadprodukcji i marnowania żywności. Uczniowie klasy III TOR przygotowali również ulotkę informacyjną zawierającą praktyczne wskazówki, które codziennie stosowane mogą przyczynić się do zmniejszenia marnowania żywności przez każdego z nas.
Zmiana zaczyna się od nas…
Marta Kulesza, Anna Wójcik, Elżbieta Błaszczyk