Jednym z najważniejszych elementów prawidłowego żywienia są warzywa i owoce, dostarczające naszym organizmom niezbędnych witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Dietetycy zalecają, żeby jeść je pięć razy dziennie pod różną postacią, np. surówek. Surówki to znakomite, a przede wszystkim zdrowe przekąski lub dodatki do dań głównych. Surówki należy sporządzać tak, aby straty składników odżywczych były jak najmniejsze. Tego zadania podjęli się uczniowie klasy I TŻ, którzy na zajęciach procesy technologiczne w gastronomii wykonali zgodnie z zasadami następujące surówki: surówkę z kapusty białej, surówkę z kapusty pekińskiej, surówkę z pora, sałatę z sosem winegret, surówkę z selera naciowego.

 

                                                                                                                             Anna Wójcik

20190116_125336
20190116_125608
20190116_125622
20190116_125718
20190116_125757
20190116_125952
20190116_131226
20190116_131715
20190116_132256
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9