12 marca 2019 r. klasa III TŻ w ramach realizacji przedmiotu „Planowanie żywienia i produkcji gastronomicznej” uczestniczyła w spotkaniu z dietetykiem z Naturhouse panią Małgorzatą Ardecką. Prelegentka przypomniała uczniom zasady zdrowego żywienia, przedstawiła piramidę żywieniową oraz opowiedziała o zasadach, jakimi trzeba się kierować podczas planowania jadłospisów. Zachęcała uczniów do zmiany ich nawyków żywieniowych, żeby przestali pić napoje energetyczne, a przede wszystkim zaczęli regularnie spożywać posiłki i jedli pierwsze śniadanie przed wyjściem z domu. Na koniec uświadomiła młodzież jakie są skutki niewłaściwego odżywiania. Przedstawiła rosnący problem z jakim zmierza się w swojej pracy zawodowej – otyłość wśród dzieci i młodzieży.
Dziękujemy bardzo pani Małgorzacie Ardeckiej za prelekcje i cenne wskazówki dla młodzieży.
Elżbieta Błaszczyk