Uczniowie Prusa nieustannie są inicjatorami lub uczestnikami różnorodnych ciekawych przedsięwzięć, dzięki którym poszerzają swoją wiedzę oraz kształtują świadomość konsumencką. Tym razem stypendystka programu „Mazowsze – stypendia dla uczniów szkół zawodowych” Justyna Świderska z klasy IV TŻ zorganizowała dla wybranej grupy młodzieży badanie konsumenckie preferencji smakowych, w którym ocenie poddano pięć wybranych napojów alternatywnych dla kawy naturalnej. Wybrana grupa młodzieży oceniała zakodowane próbki napojów oraz wskazywała najlepsze i najgorsze smaki. Numerem jeden dla młodzieży okazała się yerba mate, zbliżone oceny w badaniu uzyskały kawa z cykorii, kawa żołędziowa oraz kawa Inka z orkiszem bio, natomiast smak kawy orkiszowej nie był akceptowalny dla młodych konsumentów. Zdecydowanie było to interesujące doświadczenie, wśród wielu rozbudzające konsumencką ciekawość.
Marta Kulesza, nauczyciel opiekun