22 stycznia na zajęciach w ramach przedmiotu procesy technologiczne w gastronomii klasa II TŻ gościła Karolinę Chodynę – stypendystkę programu „Mazowsze – stypendia dla uczniów szkół zawodowych”. Karolina koordynowała warsztaty, podczas których zaproponowała swoim młodszym koleżankom i kolegom przygotowanie potraw z wykorzystaniem kasz. Pod jej kierunkiem uczniowie sporządzili:
jaglankę z jabłkami – jako propozycję na pożywne śniadanie,
batony owsiane – pomysł na drugie śniadanie, które można zabrać do szkoły,
zapiekankę z kaszy gryczanej – szybkie, proste i zdrowe danie obiadowe,
szarlotkę z kaszy jaglanej bez cukru – propozycję na ciekawy deser z wykorzystaniem ksylitolu, jako substancji słodzącej.
Karolina udowodniła młodzieży, że kasze w ciekawy sposób możemy zastosować we wszystkich posiłkach w ciągu dnia, a sporządzane z nich potrawy są łatwe w przygotowaniu, tanie i naprawdę smaczne!
Marta Kulesza