22 stycznia na zajęciach w ramach przedmiotu procesy technologiczne w gastronomii klasa II TŻ gościła Karolinę Chodynę – stypendystkę programu „Mazowsze – stypendia dla uczniów szkół zawodowych”. Karolina koordynowała warsztaty, podczas których zaproponowała swoim młodszym koleżankom i kolegom przygotowanie potraw z wykorzystaniem kasz. Pod jej kierunkiem uczniowie sporządzili:

jaglankę z jabłkami – jako propozycję na pożywne śniadanie,

batony owsiane – pomysł na drugie śniadanie, które można zabrać do szkoły,

zapiekankę z kaszy gryczanej – szybkie, proste i zdrowe danie obiadowe,

szarlotkę z kaszy jaglanej bez cukru – propozycję na ciekawy deser z wykorzystaniem ksylitolu, jako substancji słodzącej.

Karolina udowodniła młodzieży, że kasze w ciekawy sposób możemy zastosować we wszystkich posiłkach w ciągu dnia, a sporządzane z nich potrawy są łatwe w przygotowaniu, tanie i naprawdę smaczne! 

                                                                                                                                             Marta Kulesza

DSC02072
DSC02075
DSC02079
DSC02082
DSC02084
DSC02085
DSC02087
DSC02091
DSC02094
DSC02097
DSC02099
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11