Po raz kolejny uczniowie Prusa biorą udział w projekcie edukacyjnym „Kreatywne warsztaty lodowe z Schöller Ice Cream” organizowanym przez producenta lodów Nestle Schöller oraz Zespół Szkół Gastronomiczno – Spożywczych w Olsztynie. Podczas realizacji projektu uczestnicy będą wypracowywać kreatywny deser lodowy na talerzu i w pucharku na bazie lodów Schöller z dowolnymi dodatkami.
Lodowa drużyna, czyli grupa uczniów chętnych do wzięcia udziału w projekcie, powstała niezwykle szybko. Warsztaty lodowe to okazja do rozwijania pasji i zainteresowań w ramach nauczanego zawodu, zwiększania atrakcyjności i jakości kształcenia w szkole, efektywnego spędzania czasu, integracji i współpracy, uczenia się od siebie nawzajem, rozwoju osobistego oraz poszukiwania inspiracji i pomysłów na wypracowanie autorskiego kreatywnego deseru lodowego. Lodową drużynę stworzyli uczniowie klas II TŻ, II K i III TŻ, w tym stypendystka "Mazowsze - stypendia dla uczniów szkół zawodowych" Aneta Kuczyńska.
Pierwsze kreatywne warsztaty już za nami, a podczas nich zrodziły się już pierwsze kreatywne desery lodowe. Ziarno ciekawości i kreatywności zostało zatem wśród uczniów zasiane, do czerwca 2019 r., czyli do zakończenia projektu, mają czas na pogłębianie tajników komponowania deserów lodowych.
Opiekun uczestników projektu
Marta Kulesza