Zwyczajem Zespołu Szkół im. B. Prusa stało się, że w okresie przedświątecznym, podczas zajęć praktycznych realizowanych w ramach przedmiotów gastronomicznych, uczniowie sporządzają tradycyjne potrawy wigilijne. W tym roku uczniowie klas drugich – II TŻ i II K, pod kierunkiem nauczycielek – pani Barbary Grąbczewskiej, Elżbiety Błaszczyk oraz Marty Kuleszy, przygotowali barszcz czerwony czysty z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, rybę po grecku, śledzie w sosie koperkowym, śledzie w sosie czosnkowym, sałatkę jarzynową, sernik na kruchym spodzie, piernik staropolski, ciasto wiewiórka.
Wspólne przygotowanie potraw, wymiana myśli, wyjątkowa atmosfera oraz wspólna konsumpcja sprawiają, że takie chwile sprzyjają budowaniu relacji międzyludzkich, kultywowaniu tradycji oraz zapisują się w pamięci uczniów jako miłe wspomnienie na długie lata.
Marta Kulesza