Młodzież Zespołu Szkół im. B. Prusa kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych na przedmiotach zawodowych zdobywa wiedzę na temat cech towaroznawczych serów i ich zastosowania w produkcji tradycyjnych potraw. Nie każdy jednak wie, jak naprawdę wygląda proces produkcji sera.
Grupa uczniów uczestnicząca w warsztatach współfinansowanych z Unii Europejskiej miała możliwość zapoznać się z technologią produkcji serów oraz samodzielnie przygotować sery z dodatkiem ziół i warzyw m.in. czarnuszki, tymianku, papryki, suszonych pomidorów. Podczas spotkania uczniowie degustowali i poznali tajniki produkcji jogurtu domowym sposobem. W świat tajników serowarstwa wprowadziła Pani Agnieszka Żurawska z „Fundacji Maryjkowo” z Wielgolasu. Dziękujemy za pyszne i zdrowe warsztaty.
Koordynator projektu Anna Kmiołek-Gizara