Kształcenie na kierunkach gastronomicznych w Zespole Szkół im. B. Prusa to zdobywanie wiedzy i umiejętności zawodowych z różnych źródeł, zarówno od kadry pedagogicznej, pracowników branży gastronomicznej, producentów żywności jak i wszystkich, którzy chcą dzielić się z młodzieżą wiedzą i doświadczeniem. Uczniowie III klasy w zawodzie Technik żywienia mieli okazję poznać współczesną kuchnię izraelską za sprawą Pani Anety Szymańskiej - prezes Pułtuskiego Stowarzyszenia Dialogu MOST. Młodzież przygotowywała pod okiem Pani Anety danie obiadowe i deser według oryginalnych receptur w języku hebrajskim. Cechą charakterystyczną tych potraw były aromatyczne przyprawy przywiezione prosto z Izraela. Przyprawy pachnące świeżą lionką o intensywnej barwie szafranowej. Młodzież przygotowywała potrawy słuchając muzyki izraelskiej. Serdecznie dziękujemy Pani Anecie za ciekawą lekcję.
Kierownik szkolenia praktycznego
Anna Kmiołek-Gizara