Cytując słowa Pani dyrektor Zakładów Mięsnych Lenarcik Marzeny Krakowskiej: „…takich zajęć nie ma w żadnej szkole w Polsce”, bo młodzież Zespołu Szkół im. B. Prusa ma niepowtarzalną okazję zdobywania wiedzy praktycznej bezpośrednio od lokalnych producentów żywności. Dzięki warsztatom współfinansowanym z Unii Europejskiej uczniowie kształcący się na kierunkach gastronomicznych stają się profesjonalistami w swoim zawodzie oraz świadomymi konsumentami. Tym razem tematem warsztatów były wyroby wędliniarskie, o których produkcji, cechach jakościowych, smakowitości opowiedział główny technolog pan Robert Więckowski. Uczniowie już wiedzą, czym różni się boczek od bekonu, boczek surowy od parzonego, polędwica  łososiowa od sopockiej, dlaczego kaszanka ma taki kolor, co to jest szprycowanie i masowanie w wędliniarstwie. Wiedzą również, że nasz  lokalny producent otrzymuje wiele nagród za jakość, cechy organoleptyczne swoich wyrobów oraz dochowanie wierności tradycji. Jest też jedynym w Polsce producentem kabanosów dojrzewających (PYSZNYCH!).

Serdecznie dziękujemy Zakładom Mięsnym Lenarcik w Gotardach za niezwykle interesujące warsztaty. Polecamy wszystkim konsumentom mięsa Państwa wyroby, bo cechuje je świeżość, smak i wspaniały zapach.

                                                                                                       Koordynator projektu  Anna Kmiołek-Gizara

DSC_0053
DSC_0055
DSC_0057
DSC_0058
DSC_0059
DSC_0060
DSC_0061
DSC_0063
DSC_0064
DSC_0071
DSC_0103
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11