Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony 8 listopada – jest elementem kampanii na rzecz promocji zdrowego żywienia. Jego inicjatorem była Komisja Europejska, która ze względu na niepokojące doniesienia, dotyczące stanu zdrowia społeczeństw, podjęła inicjatywę promującą zdrowe odżywianie.
Celem święta jest promowanie wśród dzieci, młodzieży i osób dorosłych zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych, regularnego spożywania posiłków, informowanie o konsekwencjach złej diety.
Szkoła to ważne miejsce dla wszechstronnej edukacji zdrowotnej, której integralnym elementem jest edukacja żywieniowa i aktywność fizyczna. W związku z tym w Zespole Szkół im. B Prusa odbył się apel, podczas którego uczennice klasy I Tż: Martyna Gołębiewska i Dagmara Piątkowska zaprezentowały ,,Piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej”, omówiły najczęściej popełniane błędy żywieniowe wśród młodzieży oraz przedstawiły skutki złego odżywiania. Młodzież obejrzała również film edukacyjny na temat zasad racjonalnego żywienia, a zdobytą wiedzę żywieniową wykorzystała w konkursie, którego zwycięzcami zostały: Kamila Pierzchała IV Tor, Kinga Koczara kl. IV Tż i Karolina Kołakowska kl. IV Tor.
Na koniec odbyła się degustacja zdrowych koktajli warzywno-owocowych i mleczno-owocowych, przygotowanych przez przedstawicieli klasy I K i I Tż.
Nad oprawą techniczną apelu czuwał Adam Borkowski z klasy III k.