Święta Wielkanocne już za pasem, dlatego w ramach „Zdrowych słodkości” uczniowie klasy 3 kucharz oraz klasy 2 technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali kilka zdrowych propozycji wypieków właśnie na ten czas.
Nikt z nas nie wyobraża sobie Świąt Wielkiej Nocy bez mazurka czy babki, dlatego też proponujemy kilka różnych zdrowych przepisów na te najbardziej tradycyjne wypieki, czyli babkę piaskową, z której został upieczony baranek i królik wielkanocny oraz babkę marmurkową, jak również babkę jogurtową. Dla miłośników czekolady – babkę czekoladową oraz babkę marchewkową – dla osób, u których warzywa są nieodłącznym elementem diety. Młodzież przygotowała także mazurka z mąki razowej z polewą z kakao i jogurtu. Żadne święta nie mogą obejść się także bez sernika, który został przygotowany z jogurtów greckich z dodatkiem serka mascarpone i sosu malinowego. Wszystkie przygotowane zdrowe słodkości bardzo smakowały uczniom. Serdecznie polecamy je na stół wielkanocny, życząc tym samym WSZYSTKIM smacznych i zdrowych Świąt Wielkanocnych.
Po przepisy zapraszamy do naszego kącika kulinarnego.
Koordynatorki projektu - Lidia Przybysz i Elżbieta Błaszczyk
Ps. Kliknij w zdjęcie, aby wyświetlić je w całości :)