Święta Wielkanocne już za pasem, dlatego w ramach „Zdrowych słodkości” uczniowie klasy 3 kucharz oraz klasy 2 technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali kilka zdrowych propozycji wypieków właśnie na ten czas.

Nikt z nas nie wyobraża sobie Świąt Wielkiej Nocy bez mazurka czy babki, dlatego też proponujemy kilka różnych zdrowych przepisów na te najbardziej tradycyjne wypieki, czyli babkę piaskową, z której został upieczony baranek i królik wielkanocny oraz babkę marmurkową, jak również babkę jogurtową. Dla miłośników czekolady – babkę czekoladową oraz babkę marchewkową – dla osób, u których warzywa są nieodłącznym elementem diety. Młodzież przygotowała także mazurka z mąki razowej z polewą z kakao i jogurtu. Żadne święta nie mogą obejść się także bez sernika, który został przygotowany z jogurtów greckich z dodatkiem serka mascarpone i sosu malinowego. Wszystkie przygotowane zdrowe słodkości bardzo smakowały uczniom. Serdecznie polecamy je na stół wielkanocny, życząc tym samym WSZYSTKIM smacznych i zdrowych Świąt Wielkanocnych.

Po przepisy zapraszamy do naszego kącika kulinarnego.

                                                                                                                                                              Koordynatorki projektu -  Lidia Przybysz i Elżbieta Błaszczyk

Ps. Kliknij w zdjęcie, aby wyświetlić je w całości :)

20220314_102150
20220314_102432
20220323_110819
20220328_104357
20220404_133839
IMG_4127
IMG_4136
IMG_4152
IMG_4153
IMG_4156
IMG_9869
IMG_9903
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12