Wszelkie diety dziś na boku, tłusty czwartek jest raz w roku! – uczniowie Prusa
na tropie pączków doskonałych
Trudno wyobrazić sobie tłusty czwartek bez zjedzenia choćby jednego pączka. Od wieków karnawał w Polsce kończy się słodkim obżarstwem, czego dowody są przechowywane w powiedzeniach i przysłowiach:
„Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła – dobrych pączków nasmażyła.”
„Tłusty czwartek pączkami fetuje, a od Popielca ścisły post szykuje.”
„Gdy w tłusty czwartek człek w jedzeniu pofolguje, łaskawy Pan Bóg grzech obżarstwa daruje.”
„Kto w tłusty czwartek nie zje pączków kopy, temu myszy zniszczą pole i będzie miał pustki w stodole.”
„Od tłustego czwartku do Zmartwychwstania – ścisły post się kłania.”
Wierni tradycji i posłuszni ludowej mądrości, w ramach projektu edukacyjnego Kulinarne Archiwalia, który w naszej szkole powstał z połączenia pasji do gotowania z zamiłowaniem do literatury, postanowiliśmy znaleźć pączek idealny.
Jak informowaliśmy w poprzednich wpisach, na zajęciach gastronomicznych młodzi adepci sztuki kulinarnej przygotowywali słodkie przekąski z rozmaitym nadzieniem według tradycyjnych receptur.
W ramach lekcji języka polskiego uczniowie klas III Technikum, kształcący się w zawodach: Technik reklamy, Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Technik usług fryzjerskich postanowili dotrzeć do źródeł i prześledzić ewolucję tego słodkiego deseru, która nieodzownie łączy się z karnawałem i tłustym czwartkiem. Szeroko zakrojone badania dały bardzo ciekawe rezultaty, czego efektem są trzy wykonane przez nasze uczennice prezentacje multimedialne. Joanna Bieńkowska, Karolina Korenberh i Milena Szerewicz zebrały bogaty materiał na temat obrzędów i tradycji karnawałowych, powstania pączków, ich pierwotnych składników, wariantów w różnych stronach świata, a także utworów literackich, w których są one wspomniane. Zachęcamy do obejrzenia efektów pracy uczennic i życzymy smacznego!
Justyna Rachuba-Mućka
Prezentacja Joanny Bieńkowskiej: