W ramach projektu „Zdrowe słodycze” klasy kształcące się w zawodzie kucharz w grudniu przygotowały zmodyfikowane przepisy na ciasta i słodkości świąteczne. Młodzież wykonała piernik marchewkowy, szarlotkę sypaną, sernik, praliny piernikowe i świąteczne ciastka piernikowe. W  wyżej wymienionych przepisach zostały zastosowane pewne zamienniki, dzięki którym ciasta pozostały jednocześnie mniej kaloryczne i równie smaczne. I tak na przykład:

- biały cukier, który w całości lub częściowo można zastąpić słodzikiem – ksylitolem. Słodycz ciasta można podkreślić także dodatkiem przypraw, takich jak cynamon i wanilia oraz poprzez owoce, np. tarte jabłka, których soczysty miąższ dodatkowo nawilży ciasto, jak w przypadku szarlotki sypanej.

- masło lub margaryna, które można zastąpić olejem rzepakowym lub kokosowym.

Uczniowie przygotowali piernik marchewkowy i konsumując go wszyscy stwierdzili, że smak marchewki jest niewyczuwalny i nie różni się on od tradycyjnego piernika. W ten prosty sposób możemy zwiększyć ilość warzyw i błonnika podczas świątecznego biesiadowania. Każde święta chyba nie mogą obejść się także bez sernika. Do przygotowania go oprócz twarogu warto wykorzystać jogurt naturalny lub serek wiejski, a do podania możemy wykorzystać dodatek zmiksowanych owoców, np. malin. Do masy serowej można dodać nasiona maku.

Młodzież bardzo chętnie skonsumowała trochę odchudzone ciasta i wszyscy zgodnie stwierdzili, że podczas świąt można zdrowo i słodko zjeść - bez wyrzeczeń.

Osoby zainteresowane przygotowaniem zaprezentowanych wyrobów zapraszamy do kącika kulinarnego.

Koordynatorki projektu

Lidia Przybysz i Elżbieta Błaszczyk

 

20211213_105024
20211216_135122
20211216_135421
IMG_20211214_141911
IMG_20211214_142000
IMG_20211215_134520
IMG_20211215_134948
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7