Pod koniec października uczniowie klasy pierwszej Branżowej Szkoły I Stopnia Nr 2 rozpoczęli swoją przygodę związaną z praktyczną nauką zawodu kucharz. Na zajęciach praktycznych zaczęli wykonywać ćwiczenia, sporządzając potrawy z wykorzystaniem różnych grup warzyw.
31 października obchodzone jest Święto Dyni, w związku z tym zajęcia 2 listopada poświęcone były na przygotowanie potraw z wykorzystaniem tego warzywa. Dynia jest bogata w witaminy i minerały m.in. magnez, potas czy cynk. Stanowi też źródło białka i błonnika pokarmowego. Uczniowie po wysłuchaniu informacji na temat właściwości dyni, zostali podzieleni na grupy i przygotowali następujące potrawy:
1. Placki z dyni w dwóch wariantach:
a) na słodko z dodatkiem jabłek
b) na słono z dodatkiem ziemniaków
2. Krem z dyni
3. Muffinki z dynią
4. Ciasto z dynią i bitą śmietaną
Młodzież sumiennie i bardzo chętnie wykonała swoje zadania. Zaskoczeniem dla uczniów był fakt, iż z warzyw można sporządzać tak smaczne potrawy, których wcześniej nie mieli okazji spróbować.
Nauczyciel przedmiotów gastronomicznych - Elżbieta Błaszczyk
Ps. Kliknij w zdjęcie, aby obejrzeć je w całości :)