Nazwa kierunku: technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacją dietetyczną

Cykl kształcenia: 5 lat

Egzaminy: egzaminy potwierdzające 2 kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie, egzamin maturalny

• HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

• HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Uzyskane wykształcenie: dyplom zawodowy technika żywienia i usług gastronomicznych

U nas staniesz się świadomym konsumentem, nauczysz się jak planować produkcję gastronomiczną, jak ocenić jakość surowców i dobierać je do przygotowania różnorodnych dań. Zapoznasz się z metodami i technikami sporządzania potraw oraz zasadami ich estetycznego serwowania, zgodnie z zasadami bezpieczeństwa żywności. Poznasz tajniki wykonywania tradycyjnych potraw kuchni polskiej oraz kuchni innych narodów. Otworzymy przed Tobą świat kulinarnych doświadczeń, pokażemy nieznane Ci możliwości wykorzystania w kuchni różnych produktów. Nauczysz się posługiwać urządzeniami i sprzętem gastronomicznym, który będziesz wykorzystywać w swojej przyszłej pracy zawodowej.

Tutaj poznasz podstawowe reguły i techniki obsługi gości w zakładach gastronomicznych oraz zasady planowania przyjęć organizowanych z okazji różnych okoliczności. Nabędziesz wiedzę dotyczącą rynku usług gastronomicznych, ich realizacji oraz kalkulacji ich kosztów. Nauczysz się dobierać menu do rodzaju przyjęcia i potrzeb gości.

Zdobędziesz bazową wiedzę każdego dietetyka, nauczysz się obliczać wartość energetyczną i odżywczą potraw i posiłków, będziesz potrafił wskazać źródła cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów w żywności. Nabędziesz umiejętność planowania racjonalnych i zdrowych jadłospisów dostosowanych do różnych potrzeb organizmu.

U nas otworzysz się na fascynujący i dynamicznie zmieniający się świat gastronomii. Nauczysz się jak przenosić wiedzę teoretyczną na praktyczne działanie, stworzymy Ci warunki do samokształcenia oraz rozwijania swoich zainteresowań i pasji, udoskonalisz się również w zakresie współpracy z innymi, a to najbardziej pożądana umiejętność przez współczesnych pracodawców.

Czego od Ciebie oczekujemy?

• zainteresowania takimi dziedzinami jak: technologia żywności i żywienia, dietetyka

• kreatywności, odpowiedzialności, sprawności manualnej i zmysłu estetycznego,

• zainteresowania sztuką kulinarną i żywieniem dietetycznym, nowoczesnymi trendami w żywieniu

• otwartości na pracę w zespole

• dobrych zdolności organizacyjnych

Zawody związane z tym kierunkiem: kucharz lub szef kuchni w różnych zakładach gastronomicznych – restauracjach, barach, kawiarniach, hotelach, pensjonatach, obiektach agroturystycznych; specjalista do spraw żywienia w zakładach żywienia zbiorowego – szpitale, żłobki, przedszkola, domy opieki; manager zakładu gastronomicznego, dietetyk, doradca żywieniowy, barista, organizator przyjęć okolicznościowych, własna działalność gospodarcza – prowadzenie zakładu gastronomicznego lub usług cateringowych.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
Previous Next Play Pause
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13