Nazwa kierunku: technik żywienia i usług gastronomicznych z innowacją dietetyczną
Cykl kształcenia: 5 lat
Egzaminy: egzaminy potwierdzające 2 kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie, egzamin maturalny
• HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
• HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Uzyskane wykształcenie: dyplom zawodowy technika żywienia i usług gastronomicznych
U nas staniesz się świadomym konsumentem, nauczysz się jak planować produkcję gastronomiczną, jak ocenić jakość surowców i dobierać je do przygotowania różnorodnych dań. Zapoznasz się z metodami i technikami sporządzania potraw oraz zasadami ich estetycznego serwowania, zgodnie z zasadami bezpieczeństwa żywności. Poznasz tajniki wykonywania tradycyjnych potraw kuchni polskiej oraz kuchni innych narodów. Otworzymy przed Tobą świat kulinarnych doświadczeń, pokażemy nieznane Ci możliwości wykorzystania w kuchni różnych produktów. Nauczysz się posługiwać urządzeniami i sprzętem gastronomicznym, który będziesz wykorzystywać w swojej przyszłej pracy zawodowej.
Tutaj poznasz podstawowe reguły i techniki obsługi gości w zakładach gastronomicznych oraz zasady planowania przyjęć organizowanych z okazji różnych okoliczności. Nabędziesz wiedzę dotyczącą rynku usług gastronomicznych, ich realizacji oraz kalkulacji ich kosztów. Nauczysz się dobierać menu do rodzaju przyjęcia i potrzeb gości.
Zdobędziesz bazową wiedzę każdego dietetyka, nauczysz się obliczać wartość energetyczną i odżywczą potraw i posiłków, będziesz potrafił wskazać źródła cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów w żywności. Nabędziesz umiejętność planowania racjonalnych i zdrowych jadłospisów dostosowanych do różnych potrzeb organizmu.
U nas otworzysz się na fascynujący i dynamicznie zmieniający się świat gastronomii. Nauczysz się jak przenosić wiedzę teoretyczną na praktyczne działanie, stworzymy Ci warunki do samokształcenia oraz rozwijania swoich zainteresowań i pasji, udoskonalisz się również w zakresie współpracy z innymi, a to najbardziej pożądana umiejętność przez współczesnych pracodawców.
Czego od Ciebie oczekujemy?
• zainteresowania takimi dziedzinami jak: technologia żywności i żywienia, dietetyka
• kreatywności, odpowiedzialności, sprawności manualnej i zmysłu estetycznego,
• zainteresowania sztuką kulinarną i żywieniem dietetycznym, nowoczesnymi trendami w żywieniu
• otwartości na pracę w zespole
• dobrych zdolności organizacyjnych
Zawody związane z tym kierunkiem: kucharz lub szef kuchni w różnych zakładach gastronomicznych – restauracjach, barach, kawiarniach, hotelach, pensjonatach, obiektach agroturystycznych; specjalista do spraw żywienia w zakładach żywienia zbiorowego – szpitale, żłobki, przedszkola, domy opieki; manager zakładu gastronomicznego, dietetyk, doradca żywieniowy, barista, organizator przyjęć okolicznościowych, własna działalność gospodarcza – prowadzenie zakładu gastronomicznego lub usług cateringowych.