Składniki:
200g mąki pszennej
3 żółtka
szczypta soli
4-5 łyżek gęstej, kwaśniej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu
Dodatkowo:
tłuszcz do smażenia: około 500-600g
cukier puder do posypania wymieszamy z odrobiną cukru wanilinowego
Sposób wykonania:
1. Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z 4 łyżkami śmietany. Dodać żółtka, spirytus, szczyptę soli i zagnieść ciasto. Jeśli będzie twarde, gęste, dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany.
2. Ciasto partiami bardzo cienko rozwałkować, podsypując jak najmniej mąką. Z ciasta wycinać radełkiem lub nożem prostokąty o wymiarach około 3x15cm, środek każdego prostokąta naciąć na długość około 5-6cm i jedną końcówkę ciasta przewinąć przez środek.
3. Tłuszcz rozgrzać w rondlu. Ciasto można jeszcze omieść pędzelkiem, aby usunąć nadmiar mąki i faworki smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Ciastka układać na papierowych ręcznikach.
4. Gotowe faworki oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!