Przepis z podręcznika „Procesy technologiczne w gastronomii” L. Górska, I. Namysław
Składniki:
250 ml
100 g margaryny
180 g mąki pszennej
4-5 jaj
szczypta soli
500 ml oleju
100 g cukru pudru
Sposób wykonania:
1. Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców.
2. Zagotować wodę z margaryną i solą. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i mieszać energicznie do całkowitego połączenia składników.
3. Ogrzewać masę na małym ogniu mieszając do czasu, aż ciasto jest gładkie, lśniące i odstaje od ścianek naczynia. Przełożyć ciasto do miski i schłodzić do ok. 70ºC.
4. Do masy wbijać pojedynczo jaja i ucierać do momentu uzyskania gładkie masy.
5. Na papier do pieczenia wyciskać z worka cukierniczego ciasto w formie obręczy. Rozciąć pojedynczo kawałki papieru u uformowanymi obręczami.
6. Wkładać ciasto z papierem na rozgrzany tłuszcz, podczas smażenia usuwać papier. Smażyć obustronnie na złoty kolor.
7. Wyroby osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!