Przepis z podręcznika „Procesy technologiczne w gastronomii” L. Górska, I. Namysław

 

Składniki: 

250 ml

100 g margaryny

180 g mąki pszennej

4-5 jaj

szczypta soli

500 ml oleju

100 g cukru pudru

 

Sposób wykonania: 

1. Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców.

2. Zagotować wodę z margaryną i solą. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i mieszać energicznie do całkowitego połączenia składników.

3. Ogrzewać masę na małym ogniu mieszając do czasu, aż ciasto jest gładkie, lśniące i odstaje od ścianek naczynia. Przełożyć ciasto do miski i schłodzić do ok. 70ºC.

4. Do masy wbijać pojedynczo jaja i ucierać do momentu uzyskania gładkie masy.

5. Na papier do pieczenia wyciskać z worka cukierniczego ciasto w formie obręczy. Rozciąć pojedynczo kawałki papieru u uformowanymi obręczami.

6. Wkładać ciasto z papierem na rozgrzany tłuszcz, podczas smażenia usuwać papier. Smażyć obustronnie na złoty kolor.

7. Wyroby osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

 

Smacznego!