Przepis z podręcznika „Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów” cz. 1
Autor: Anna Kmiołek – Gizara
Składniki:
400 g mąki pszennej
250 g margaryny
mleko lub woda 560 ml
jaja 8 szt.
sól do smaku
Sposób wykonania:
1. Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców.
2. Mleko lub wodę zagotować z tłuszczem lub solą. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i szybko wymieszać.
3. Zaparzoną mąkę podgrzewać, energicznie mieszać, aż stanie się gładka, lśniąca i zacznie odstawać od brzegów naczynia. Przestudzić.
4. Po przełożeniu do miski dodawać po jednym jaju. Stale ucierać, do uzyskania właściwej konsystencji ciasta.
5. Formować kształty wyciskając ciasto ze szprycy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachować odstępy.
6. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor, po czym pozostawić do wystudzenia.
7. Nadziewać szprycą cukierniczą kremem z bitej śmietanki, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!