Przepis ze strony: www.przyslijprzepis.pl
Składniki:
Biszkopt jasny:
6 jaj
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Masa z jabłek:
1,5 kg kwaśnych jabłek
2 galaretki cytrynowe
1 łyżeczka żelatyny
cukier do smaku
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30 %
3 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wrzącej wody
3-4 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
50 g płatków migdałowych
Sposób wykonania:
1.Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców.
2. Białka ubić na sztywno, ubijając porcjami dodawać cukier kryształ , następnie dodać żółtka. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać,wylać na blachę o wymiarach 22/36 cm. piec około 30 minut w temp. 170ºC. Wystudzić.
3. Jabłka obrać, opłukać, pokroić w kostkę, dusić pod przykryciem. Do miękkich jabłek dodać cukier, suche galaretki i łyżeczkę żelatyny, dokładnie wymieszać i przestudzić. Przestudzoną masę jabłkową wyłożyć na biszkopt i schłodzić.
4. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki wody, po czym rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić.
Śmietankę ubić, pod konieć ubijania dodać cukier puder i ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę. Śmietanę wyłożyć na biszkopt z jabłkami wyrównać i posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.
Smacznego!