Składniki:

 

Ciasto:

6 jaj

1 szklanka budyniów śmietankowych

1 szklanka cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa śmietankowa:

500 ml śmietanki 30%

400 g serka homogenizowanego waniliowego

0,5 szklanki cukru pudru

1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w ¾ szklanki wody

1 puszka brzoskwiń w syropie

 

Do dekoracji:

pół tabliczki mlecznej czekolady

 

Sposób wykonania: 

1. Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców.

2. Przygotować biszkopt śmietankowy: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, po czym dodawać po jednym żółtku mieszając. Następnie dodawać partiami budynie śmietankowe przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i piec w 180ºC przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.

3. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder, po czym dodać serek waniliowy i wystudzoną galaretkę.

4. Do masy śmietankowej dodać brzoskwinie pokrojone w kostkę, wymieszać delikatnie.

5. Masę śmietankową z brzoskwiniami wylać na biszkopt.

6. Na wierzch ciasta zetrzeć wiórki czekolady.

7. Ciasto pozostawić na kilka godzin w chłodziarce do zestalenia.

 

Smacznego!