Składniki:
Ciasto:
6 jaj
1 szklanka budyniów śmietankowych
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietankowa:
500 ml śmietanki 30%
400 g serka homogenizowanego waniliowego
0,5 szklanki cukru pudru
1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w ¾ szklanki wody
1 puszka brzoskwiń w syropie
Do dekoracji:
pół tabliczki mlecznej czekolady
Sposób wykonania:
1. Przeprowadzić obróbkę wstępną surowców.
2. Przygotować biszkopt śmietankowy: oddzielić żółtka od białek. Białka ubić, pod koniec ubijania dodać cukier, po czym dodawać po jednym żółtku mieszając. Następnie dodawać partiami budynie śmietankowe przesiane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Tak przygotowane ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy i piec w 180ºC przez 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić.
3. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder, po czym dodać serek waniliowy i wystudzoną galaretkę.
4. Do masy śmietankowej dodać brzoskwinie pokrojone w kostkę, wymieszać delikatnie.
5. Masę śmietankową z brzoskwiniami wylać na biszkopt.
6. Na wierzch ciasta zetrzeć wiórki czekolady.
7. Ciasto pozostawić na kilka godzin w chłodziarce do zestalenia.
Smacznego!