TARTA SNIKERS
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g zimnego masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
1 puszka masy kajmakowej
Masa śmietankowa:
400 ml śmietanki 30%
4 łyżki mascarpone
2 łyżeczki cukru pudru
1 opakowanie śmietan-fixu
Do dekoracji:
Polewa:
50 ml śmietanki 30%
50 g gorzkiej czekolady
1 baton Snikers
150 g solonych orzeszków ziemnych
Sposób wykonania:
1. Mąkę posiekać na stolnicy wraz z zimnym masłem. Dodać cukier puder utarty z żółtkami. Zagnieść ciasto kruche.
2. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut.
3. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto i wyłożyć nim natłuszczoną i wysypaną mąką formę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem i upiec w temp. 180ºC.
4. Upieczone ciasto wystudzić i wyłożyć na nie masę kajmakową.
5. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem, mieszając na wolnych obrotach miksera dodać mascarpone. Tak uzyskany krem wyłożyć na masę kajmakową.
6. Przygotować polewę: rozdrobnioną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.
7. Na masę śmietankową wyłożyć posiekane orzeszki, rozdrobnionego w kostkę Snikersa oraz polać cienkim strumieniem polewy.
8. Tartę schłodzić.
Smacznego!