TARTA SNIKERS

Składniki:

Ciasto:

300 g mąki pszennej

200 g zimnego masła

50 g cukru pudru

2 żółtka

1 puszka masy kajmakowej

Masa śmietankowa:

400 ml śmietanki 30%

4 łyżki mascarpone

 2 łyżeczki cukru pudru

1 opakowanie śmietan-fixu

 

Do dekoracji:

Polewa:

50 ml śmietanki 30%

50 g gorzkiej czekolady

 

1 baton Snikers

150 g solonych orzeszków ziemnych

 

Sposób wykonania: 

1. Mąkę posiekać na stolnicy wraz z zimnym masłem. Dodać cukier puder utarty z żółtkami. Zagnieść ciasto kruche.

2. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut.

3. Po schłodzeniu rozwałkować ciasto i wyłożyć nim natłuszczoną i wysypaną mąką formę do tarty. Ciasto nakłuć widelcem i upiec w temp. 180ºC.

4. Upieczone ciasto wystudzić i wyłożyć na nie masę kajmakową.

5. Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem, mieszając na wolnych obrotach miksera dodać mascarpone. Tak uzyskany krem wyłożyć na masę kajmakową.

6. Przygotować polewę: rozdrobnioną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietankę i dokładnie wymieszać.

7. Na masę śmietankową wyłożyć posiekane orzeszki, rozdrobnionego w kostkę Snikersa oraz polać cienkim strumieniem polewy.

8. Tartę schłodzić.

 

Smacznego!