Brownie z czerwonej fasoli

 

SKŁADNIKI

§  2 jajka typ "0", ekologiczne.

§  1 puszka fasoli czerwonej

§  2 łyżki kakao

§  1,5 łyżki oleju kokosowego

§  aromat rumowy/waniliowy

§  1 duży dojrzały banan

§  1 łyżeczka proszku do pieczenia

§  1 łyżka mąki pełnoziarnistej

§  2 łyżki ksylitolu

Sposób przygotowania

1.       Fasolę na sitku bardzo porządnie opłukać z aqafaby - wody, w której leży fasola.

2.       Piekarnik włączyć na 190 stopni Celsjusza

3.       Jajka ubić z 2 łyżkami ksylitolu.

4.        W blenderze  zblendować fasolę, kakao, banana i olej kokosowy na bardzo gładką masę.

5.       Pod koniec dodać proszek do pieczenia i aromat rumowy lub waniliowy.

6.       Do ubitych jajek dodać łyżkę mąki i wlać przygotowaną masę z czerwonej fasoli - delikatnie, szpatułką połączyć wszystko ze sobą.

7.       Niedużą keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej masę gotową.

8.       Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 45 min