Babeczki szpinakowe

Składniki:

 

·  170 g szpinaku,

·  2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,

·  1 łyżeczka mielonego cynamonu,

·  ¾ szklanki mleka,

·  1 łyżeczka proszku do pieczenia,

·  ¾ szklanki cukru trzcinowego,

·  ½ łyżeczki sody,

·  2 banany,

·  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

·  ¼ szklanki oleju rzepakowego.

 

Sposób przygotowania:

 

1. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Przygotuj formę lub foremki do muffinek i wyłóż je papilotka

 

2. Do miski wrzuć wszystkie suche składniki: mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, cukier. Wymieszaj.

3. Do naczynia blendera wrzuć: szpinak, olej i mleko. Zblenduj. Dodaj banany i ekstrakt waniliowy. Ponownie zblenduj do uzyskania gładkiej konsystencji. 

4. Masę szpinakową połącz z suchymi składnikami. Wymieszaj. 

5. Gotową masę przełóż do przygotowanej formy lub foremek. Ciasto powinno sięgać do ¾ wysokości formy.

6. Babeczki szpinakowe wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez około 20 minut.