Ciastka z buraków

 

Normatyw surowcowy:

  • Buraki    2 duże
  • mąka    4 łyżki (
  • miód     1 lub 2 łyżki
  • olej kokosowy    1 łyżka
  • cynamon   1 łyżeczka
  • błonnik    2 łyżki (może być także siemię lniane)
  • słonecznik  1 garść
  • suszona żurawina lub rodzynki  1 garść

 

Sposób wykonania:

1.     Obrać buraka i pokroić go na mniejsze (cieńsze) kawałki, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec tak długo, aż buraki zmiękną (ok 12 minut).

2.      Miękkie buraki przekładamy do miski, dodajemy miód, olej kokosowy, cynamon i mąkę.

3.     Miksujemy całość aż do uzyskania gładkiej, pozbawionej grudek masy.

4.     Dodajemy słonecznik i pokrojoną na mniejsze kawałki żurawinę lub rodzynki.

5.     Masę mieszamy ręcznie, formujemy z niej niewielkie kulki lub małe placuszki i przekładamy je  na papier do pieczenia.

6.     Wkładamy na ok 35-40 minut do piekarnika (180°C).

7.     Odstawiamy do przestygnięcia.