Ciastka z buraków
Normatyw surowcowy:
- Buraki 2 duże
- mąka 4 łyżki (
- miód 1 lub 2 łyżki
- olej kokosowy 1 łyżka
- cynamon 1 łyżeczka
- błonnik 2 łyżki (może być także siemię lniane)
- słonecznik 1 garść
- suszona żurawina lub rodzynki 1 garść
Sposób wykonania:
1. Obrać buraka i pokroić go na mniejsze (cieńsze) kawałki, a następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piec tak długo, aż buraki zmiękną (ok 12 minut).
2. Miękkie buraki przekładamy do miski, dodajemy miód, olej kokosowy, cynamon i mąkę.
3. Miksujemy całość aż do uzyskania gładkiej, pozbawionej grudek masy.
4. Dodajemy słonecznik i pokrojoną na mniejsze kawałki żurawinę lub rodzynki.
5. Masę mieszamy ręcznie, formujemy z niej niewielkie kulki lub małe placuszki i przekładamy je na papier do pieczenia.
6. Wkładamy na ok 35-40 minut do piekarnika (180°C).
7. Odstawiamy do przestygnięcia.