Pralinki z burakiem

 

Składniki:

§  Migdały ½ szklanki (lub orzechy laskowe, nerkowce, orzechy włoskie lub miks różnych orzechów)

§  daktyle   ½ szklanki

§  kakao    1 łyżka

§  płatki owsiane    2 łyżki

§  gotowany lub pieczony burak   ½ sztuki

 

Dodatkowo:

§  do obtoczenia pralinek: kakao/wiórki kokosowe/sezam/siemię lniane/rozdrobnione orzechy

 

Sposób przygotowania:

1.     Daktyle  zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut.

2.     Migdały razem z  płatkami owsianymi i kakao należy zmielić na mąkę.

3.     Dodać pokrojonego w kostkę buraka oraz  odsączone daktyle i zblendować wszystko na gładką masę.

4.     Zwilżyć dłonie i  formować z masy nieduże kulki, a następnie każdą obtoczyć w kakao lub innej panierce.

 

 

Porcje: około 20 pralinek