Pralinki z burakiem
Składniki:
§ Migdały ½ szklanki (lub orzechy laskowe, nerkowce, orzechy włoskie lub miks różnych orzechów)
§ daktyle ½ szklanki
§ kakao 1 łyżka
§ płatki owsiane 2 łyżki
§ gotowany lub pieczony burak ½ sztuki
Dodatkowo:
§ do obtoczenia pralinek: kakao/wiórki kokosowe/sezam/siemię lniane/rozdrobnione orzechy
Sposób przygotowania:
1. Daktyle zalać gorącą wodą i odstawić na 5 minut.
2. Migdały razem z płatkami owsianymi i kakao należy zmielić na mąkę.
3. Dodać pokrojonego w kostkę buraka oraz odsączone daktyle i zblendować wszystko na gładką masę.
4. Zwilżyć dłonie i formować z masy nieduże kulki, a następnie każdą obtoczyć w kakao lub innej panierce.
Porcje: około 20 pralinek