Składniki:
- mąka ziemniaczana 200g
- mąka pszenna 100g
- jajka 3 sztuki
- olej 120 ml
- ksylitol 120g
- proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
- cukier waniliowy 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1. Białka oddzielamy od żółtek (należy zwrócić uwagę, aby żółtko nie dostało się do białka).
2. Białka ubijamy na sztywną pianę.
3. Mąkę ziemniaczaną łączymy z pszenną i przesiewamy je razem z proszkiem do pieczenia.
4. Następnie dodajemy olej, żółtka i ksylitol.
5. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.
6. Powoli dodaj i delikatnie wmieszaj ubite białka.
7. Masę przekładamy do formy do pieczenia, delikatnie wysmarowanej tłuszczem, np. margaryną lub do silikonowej.
8. Pieczemy babkę piaskową przez około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.
9. Smacznego.