Składniki:

  • mąka ziemniaczana    200g
  • mąka pszenna    100g
  • jajka    3 sztuki
  • olej     120 ml
  • ksylitol     120g
  • proszek do pieczenia      1,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy      1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

1.     Białka oddzielamy od żółtek (należy zwrócić uwagę, aby żółtko nie dostało się do białka).

2.      Białka ubijamy na sztywną pianę.

3.     Mąkę ziemniaczaną łączymy z pszenną i przesiewamy je razem  z proszkiem do pieczenia.

4.     Następnie dodajemy olej, żółtka i ksylitol.

5.     Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj.

6.     Powoli dodaj i delikatnie wmieszaj ubite białka.

7.     Masę przekładamy do formy do pieczenia, delikatnie wysmarowanej tłuszczem, np. margaryną lub do silikonowej.

8.      Pieczemy babkę piaskową przez około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni.

9.     Smacznego.