Składniki:
§ olej 1/3 szklanki (65ml)
§ mąka orkiszowa pełnoziarnista 1 i ¾ szklanki (200g)
§ napój roślinny (np. sojowy, migdałowy) lub mleko ½ szklanki (100ml)
§ kakao 1 łyżka + 1 łyżka wody
§ ekstrakt waniliowy ½ łyżeczki
§ sok jabłkowy ½ szklanki (110ml)
§ ksylitol lub erytrytol ¼ szklanki (50g)
§ proszek do pieczenia ½ łyżeczki
§ soda oczyszczona ½ łyżeczki
polewa
§ czekolada gorzka bez cukru (20g)
§ mleczko kokosowe lub napój roślinny – kilka łyżek
§ suszone morele 3-4 sztuki
Sposób wykonania:
1. Mieszamy mokre składniki.
2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy ksylitol – mieszamy.
3. Łączymy mokre składniki z suchymi i mieszamy.
4. Do foremek wysmarowanych olejem przelewamy 2/3 ciasta.
5. Pozostałą część ciasta mieszamy z kakao oraz wodą.
6. Ciemne ciasto przekładamy na jasne.
7. Foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C. Ustawiamy program pieczenia góra-dół, włączamy termoobieg.
8. Pieczemy ok 25-30 minut lub do suchego patyczka.
9. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleczka kokosowego lub napoju roślinnego.
10. Babeczki po studzeniu polewamy czekoladą, dekorujemy pokrojonymi morelami.
Można też z ciasta upiec jedną dużą babkę marmurkową.