Składniki:

§  olej 1/3 szklanki (65ml)

§  mąka orkiszowa pełnoziarnista 1 i ¾ szklanki (200g)

§  napój roślinny (np. sojowy, migdałowy) lub mleko ½ szklanki (100ml)

§  kakao 1 łyżka + 1 łyżka wody

§  ekstrakt waniliowy  ½ łyżeczki

§  sok jabłkowy ½ szklanki (110ml)

§  ksylitol lub erytrytol  ¼ szklanki (50g)

§  proszek do pieczenia  ½ łyżeczki

§  soda oczyszczona  ½ łyżeczki

polewa

§  czekolada gorzka bez cukru (20g)

§   mleczko kokosowe lub napój roślinny – kilka łyżek

§  suszone morele  3-4 sztuki

Sposób wykonania:

1.      Mieszamy  mokre składniki.

2.      Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy ksylitol – mieszamy.

3.      Łączymy mokre składniki z suchymi i mieszamy.

4.      Do foremek wysmarowanych olejem przelewamy 2/3 ciasta.

5.      Pozostałą część ciasta mieszamy z kakao oraz wodą.

6.      Ciemne ciasto przekładamy na jasne.

7.      Foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st C. Ustawiamy program pieczenia góra-dół, włączamy termoobieg.

8.      Pieczemy ok 25-30 minut lub do suchego patyczka.

9.      Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleczka kokosowego lub napoju roślinnego.

10.  Babeczki po studzeniu polewamy czekoladą, dekorujemy pokrojonymi morelami.

 

 

Można też z ciasta upiec jedną dużą babkę marmurkową.