Składniki:

  • 3 duże jajka
  • 200 g ksylitolu
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 300 g marchewki (waga przed obraniem)
  • świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 70 g zmielonych migdałów
  • 290 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

1. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, odłożyć.

2. W misie miksera umieścić jajka i ksylitol. Ubić do powstania jasnej i puszystej piany jajecznej, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość.

3. Wlewać strużką olej, cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera.

4. Dodać startą marchewkę, świeżo otartą skórkę z pomarańczy i wymieszać szpatułką.

5. Dodać zmielone migdały, następnie do misy miksera przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników.

6. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać.

7. Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie a następnie przełożyć na paterę i wystudzić do końca.