Składniki:
- 3 duże jajka
- 200 g ksylitolu
- 200 ml oleju rzepakowego
- 300 g marchewki (waga przed obraniem)
- świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
- 70 g zmielonych migdałów
- 290 g mąki pszennej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, odłożyć.
2. W misie miksera umieścić jajka i ksylitol. Ubić do powstania jasnej i puszystej piany jajecznej, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość.
3. Wlewać strużką olej, cały czas ubijając na wysokich obrotach miksera.
4. Dodać startą marchewkę, świeżo otartą skórkę z pomarańczy i wymieszać szpatułką.
5. Dodać zmielone migdały, następnie do misy miksera przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać szpatułką do połączenia się składników.
6. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać.
7. Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez 45 – 50 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, chwilę przestudzić w formie a następnie przełożyć na paterę i wystudzić do końca.