Normatyw surowcowy:
· mąka pełnoziarnista 150g
· mąka kukurydziana 115g
· masło prawdziwe, schłodzone 130g
· ksylitol 4 łyżki
· żółtko 2 sztuki i białko 1 sztuka
Krem:
· jogurt naturalny 125g
· prawdziwy miód 4 łyżki
· kakao gorzkie (naturalne) 3 łyżki
· serek mascarpone lub ricotta 125g
Sposób wykonania:
1. Oddzielamy białka od żółtek .
2. Piekarnik nagrzewamy na 180º (bez termoobiegu).
3. W misce mieszamy mąkę z ksylitolem a następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki.
4. Zagniatamy na luźną kruszonkę, po czym dodajemy żółtka oraz białko i zagniatamy całość na gładką masę.
5. Przygotowujemy foremkę o rozmiarze 27×24 cm.
6. Na blacie roboczym wykładamy papier do pieczenia, a na nim ciasto, które ugniatamy rękoma na boki, po czym przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy ciasto mniej więcej do kształtu foremki. Przekładamy papier razem z rozwałkowanym ciastem do foremki i wylepiamy ręcznie resztę ciasta, aby pokryło całą powierzchnię foremki oraz jej boki na wysokość ok. 1 cm (ugniatamy ciasto na boki, aż uzyskamy odpowiedni kształt). Boki dekorujemy końcówką widelca lub w inny dowolny sposób.
7. Gotowy spód nakłuwamy widelcem, następnie przekładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 minut do momentu, aż ciasto się zarumieni.
8. Następnie przygotowywujemy krem. Do miski dodajemy jogurt naturalny, miód oraz kakao i miksujemy całość, aż uzyskamy gładką konsystencję, bez grudek. Dodajemy mascarpone lub ricottę i miksujemy na gładką masę.
9. Gotowy krem wykładamy na przestudzony spód i rozsmarowujemy równomiernie.
10.Dekorujemy wedle uznania (orzechy laskowe, orzechy włoskie, morele, płatki migdałowe lub inna dowolna).