Normatyw surowcowy:

·         mąka pełnoziarnista  150g

·         mąka kukurydziana   115g

·         masło prawdziwe, schłodzone  130g

·         ksylitol  4 łyżki

·         żółtko 2 sztuki i białko  1 sztuka

Krem:

·         jogurt naturalny   125g

·         prawdziwy  miód  4 łyżki

·         kakao gorzkie  (naturalne)  3 łyżki

·         serek mascarpone lub ricotta  125g

 

Sposób wykonania:

1.     Oddzielamy białka od żółtek .

2.      Piekarnik nagrzewamy na 180º (bez termoobiegu).

3.     W misce mieszamy mąkę z ksylitolem a następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki.

4.     Zagniatamy na luźną kruszonkę, po czym dodajemy żółtka oraz białko i zagniatamy całość na gładką masę.

5.     Przygotowujemy foremkę o rozmiarze 27×24 cm.

6.     Na blacie roboczym wykładamy papier do pieczenia, a na nim ciasto, które ugniatamy rękoma na boki, po czym przykrywamy drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkowujemy ciasto mniej więcej do kształtu foremki. Przekładamy papier razem z rozwałkowanym ciastem do foremki i wylepiamy ręcznie resztę ciasta, aby pokryło całą powierzchnię foremki oraz jej boki na wysokość ok. 1 cm (ugniatamy ciasto na boki, aż uzyskamy odpowiedni kształt). Boki dekorujemy końcówką widelca lub w inny dowolny sposób.

7.     Gotowy spód nakłuwamy widelcem, następnie przekładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 35 minut do momentu, aż ciasto się zarumieni.

8.     Następnie przygotowywujemy krem. Do miski dodajemy jogurt naturalny, miód oraz kakao i miksujemy całość, aż uzyskamy gładką konsystencję, bez grudek. Dodajemy mascarpone lub ricottę i miksujemy na gładką masę.

9.     Gotowy krem wykładamy na przestudzony spód i rozsmarowujemy równomiernie.

10.Dekorujemy wedle uznania (orzechy laskowe, orzechy włoskie, morele, płatki migdałowe lub inna dowolna).