Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:
800 g jogurtu naturalnego typu greckiego / bałkańskiego
250 g serka mascarpone
1 szklanka (150 g) ksylitolu w postaci pudru
4 duże jajka (używam jajek o wadze 75 g) – można dać 5 mniejszych
100 ml oleju (użyłam z pestek winogron, może być rzepakowy albo słonecznikowy)
2 pełne łyżki (60 g) skrobi ziemniaczanej
Sos malinowy:
2 szklanki malin (użyłam mrożonych)
1 czubata łyżka ksylitolu
2 łyżki wody
1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno z ½ szklanki ksylitolu.
2. Żółtka z pozostałym cukrem utrzeć na jasny, gęsty kogel mogel.
3. Do żółtek dodać serek mascarpone, olej, skrobię ziemniaczaną i zmiksować na gładką masę.
4. Dodać jogurt i wymieszać szpatułką (już nie miksować, bo jogurt się rozrzedza).
5. Masę jogurtowo – serową połączyć delikatnie z pianą z białek.
6. Wlać masę do tortownicy.
7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra – dół) i piec około 40 minut, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 40 minut.
8. Ciasto zostawić w uchylonym piekarniki na godzinę, następnie wyciągnąć i zostawić do wystygnięcia.
Przygotować sos malinowy.
1. Maliny rozmrozić, zagotować, dodać cukier i gotować 2 – 3 minuty.
2. W wodzie rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać do malin.
3. Wymieszać dokładnie i gotować około minuty, aby mąka straciła posmak surowizny.
Ciasto podawać z gorącym sosem malinowym.