Składniki na tortownicę o średnicy 21 cm:

 

800 g jogurtu naturalnego typu greckiego / bałkańskiego

250 g serka mascarpone

1 szklanka (150 g) ksylitolu w postaci pudru

4 duże jajka (używam jajek o wadze 75 g) – można dać 5 mniejszych

100 ml oleju (użyłam z pestek winogron, może być rzepakowy albo słonecznikowy)

2 pełne łyżki (60 g) skrobi ziemniaczanej

 

Sos malinowy:

2 szklanki malin (użyłam mrożonych)

1 czubata łyżka ksylitolu

2 łyżki wody

1 mała łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Sposób przygotowania:

1. Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywno z ½ szklanki ksylitolu.

2. Żółtka z pozostałym cukrem utrzeć na jasny, gęsty kogel mogel.

3. Do żółtek dodać serek mascarpone, olej, skrobię ziemniaczaną i zmiksować na gładką masę.

4. Dodać jogurt i wymieszać szpatułką (już nie miksować, bo jogurt się rozrzedza).

5. Masę jogurtowo – serową połączyć delikatnie z pianą z białek.

6. Wlać masę do tortownicy.

7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra – dół) i piec około 40 minut, zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 40 minut.

8. Ciasto zostawić w uchylonym piekarniki na godzinę, następnie wyciągnąć i zostawić do wystygnięcia.

 

Przygotować sos malinowy.

 

1. Maliny rozmrozić,  zagotować, dodać cukier i gotować 2 – 3 minuty.

2. W wodzie rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać do malin.

3. Wymieszać dokładnie i gotować około minuty, aby mąka straciła posmak surowizny.

 

Ciasto podawać z gorącym sosem malinowym.