Składniki:
- mąka tortowa, pszenna lub w wersji zdrowszej: orkiszowa, pełnoziarnista 250g
- letnie mleko ½ szklanki
- drożdże 25g
- jajka 2 sztuki
- miód 40g
- sól ½ łyżeczki
- olej kokosowy 100g
- skórka starta z 1 cytryny
- nadzienie: ulubiona marmolada, budyń, owoce, czekolada
- łyżka nasion chia, 2 łyżki otrębów (opcjonalnie)
Sposób wykonania:
1. W rondelku podgrzewamy mleko.
2. W dużej misce mieszamy pokruszone drożdże z miodem i zostawiamy na chwilę, następnie dodajemy letnie mleko i łyżkę mąki. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
3. Olej kokosowy lekko podgrzewamy, aby jego konsystencja była płynna i dodajemy do masy.
4. Przesiewamy mąkę, którą następnie dodajemy do miski i pól łyżeczki soli (jeśli chcemy, by pączki były zdrowsze, możemy do nich dodać otręby, nasiona chia).
5. Następnie dodajemy jajka i skórkę z cytryny i delikatnie wyrabiamy (na początku drewnianą łyżką, później ręcznie). Możemy do tego celu wykorzystać także robot kuchenny.
6. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
7. Ciasto wyjmujemy z miski i kroimy je na równe części, w zależności jakiej wielkości chcemy otrzymać pączki.
8. Każdą część ciasta delikatnie wyrabiamy w dłoniach, jeśli klei się do rąk, to możemy posmarować dłonie olejem kokosowym, a następnie spłaszczamy i rozciągamy na grubość około 2 cm (możemy też ciasto rozwałkować na grubość 2cm i wycinać krążki).
9. Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie, mocno sklejamy i układamy na blasze do pieczenia, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia (możemy też pączki włożyć do foremek do wypiekania).
10. Przygotowane pączki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30-45 minut), a następnie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.
11. Pieczemy około 15 minut.
Smacznego!