Składniki:

  • mąka tortowa, pszenna lub w wersji zdrowszej: orkiszowa, pełnoziarnista    250g
  • letnie mleko    ½ szklanki
  • drożdże    25g
  •  jajka     2 sztuki
  • miód  40g
  • sól     ½ łyżeczki
  • olej kokosowy    100g
  • skórka starta z 1 cytryny
  • nadzienie: ulubiona marmolada, budyń, owoce, czekolada
  • łyżka nasion chia,  2 łyżki otrębów (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

1.      W rondelku podgrzewamy mleko.

2.      W dużej misce mieszamy pokruszone drożdże z miodem i zostawiamy na chwilę, następnie dodajemy letnie mleko i łyżkę mąki. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy.

3.      Olej kokosowy lekko podgrzewamy, aby jego konsystencja była płynna i dodajemy do masy.

4.      Przesiewamy mąkę, którą następnie dodajemy do miski i pól łyżeczki soli (jeśli chcemy, by pączki były zdrowsze, możemy do nich dodać otręby, nasiona chia).

5.      Następnie dodajemy jajka i skórkę z cytryny i delikatnie wyrabiamy (na początku drewnianą łyżką, później ręcznie). Możemy do tego celu wykorzystać także robot kuchenny.

6.      Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.

7.      Ciasto wyjmujemy z miski i kroimy je na równe części, w zależności jakiej wielkości chcemy otrzymać pączki.

8.      Każdą część ciasta delikatnie wyrabiamy w dłoniach, jeśli  klei się do rąk, to możemy posmarować dłonie olejem kokosowym, a następnie spłaszczamy i rozciągamy na grubość około 2 cm (możemy też ciasto rozwałkować na grubość 2cm i wycinać krążki).

9.      Na środek każdego krążka nakładamy nadzienie, mocno sklejamy i układamy na blasze do pieczenia, którą wcześniej należy wyłożyć papierem do pieczenia (możemy też pączki włożyć do foremek do wypiekania).

10.  Przygotowane pączki odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 30-45 minut), a następnie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika.

11.  Pieczemy około 15 minut.

Smacznego!