Składniki:
- mąka pszenna 1,5 szklanki
- mąka pszenna pełnoziarnista 1,5 szklanki
- ser twarogowy półtłusty 250g
- ksylitom 3 łyżki
- jajka 2 sztuki
- śmietana 18% 2 łyżki
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce: mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz ksylitol.
2. Do suchych składników dodaj jajka, śmietanę i twaróg.
3. Dokładnie wyrób ciasto.
4. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm i wycinaj krążki szklanką, a w środku dziurkę za pomocą kieliszka.
5. Powstałe koła układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 º Celsjusza przez około 8 - 10 minut.
7. Odstaw do ostygnięcia, posyp zmielonym ksylitolem.
Z podanych składników wychodzi około 24 małe oponek