Składniki:

  • mąka pszenna     1,5 szklanki
  • mąka pszenna pełnoziarnista    1,5 szklanki
  • ser twarogowy półtłusty    250g
  • ksylitom     3 łyżki
  • jajka     2 sztuki
  • śmietana 18%       2 łyżki
  • proszek do pieczenia     1 łyżeczka
  • soda oczyszczona      1 łyżeczka

 

 

Sposób przygotowania:

 

 

1.     Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce:  mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz ksylitol.

2.     Do suchych składników dodaj jajka, śmietanę i twaróg.

3.     Dokładnie wyrób ciasto.

4.     Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok. 1 cm i wycinaj krążki szklanką, a w środku dziurkę za pomocą kieliszka.

5.     Powstałe koła układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

6.     Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 º Celsjusza przez około 8 - 10 minut.

7.     Odstaw do ostygnięcia, posyp zmielonym ksylitolem.

 

Z podanych składników wychodzi około 24 małe oponek