Dietetyczne faworki z pieca

Składniki:

300 g mąki pszennej

3 żółtka

7 łyżek gęstego jogurtu naturalnego

2 łyżki cukru pudru

50 g zimnego masła

1/2 łyżeczki soli

aromat waniliowy

cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

 

Mąkę przesiej z cukrem pudrem i solą. Posiekaj masło i zagnieć je z mąką. Dodaj aromat waniliowy. Zagniataj ciasto, dodając po żółtku i po łyżce jogurtu. Musi być zwarte i elastyczne. Piekarnik nagrzej do 180°C. Ciasto podziel na części. Każdą rozwałkuj na cieniutki placek. Pokrój na paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok. 12 cm. W środku każdego zrób nacięcie i przepleć faworki. Ułóż je na blasze na papierze do pieczenia i piecz ok. 8–9 minut do zrumienienia. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.