Dietetyczne faworki z pieca
Składniki:
300 g mąki pszennej
3 żółtka
7 łyżek gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki cukru pudru
50 g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
aromat waniliowy
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Mąkę przesiej z cukrem pudrem i solą. Posiekaj masło i zagnieć je z mąką. Dodaj aromat waniliowy. Zagniataj ciasto, dodając po żółtku i po łyżce jogurtu. Musi być zwarte i elastyczne. Piekarnik nagrzej do 180°C. Ciasto podziel na części. Każdą rozwałkuj na cieniutki placek. Pokrój na paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok. 12 cm. W środku każdego zrób nacięcie i przepleć faworki. Ułóż je na blasze na papierze do pieczenia i piecz ok. 8–9 minut do zrumienienia. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem.