Świąteczne ciastka piernikowe
Składniki:
- 1 szklanka słonecznika (120 g),
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej (160 g),
- 2 duże łyżki oleju kokosowego nierafinowanego (70 g),
- 1 szklanka mleka roślinnego ( 200 g),
- 3 łyżki niemielonego siemienia lnianego (45 g),
- 1 kopiasta łyżeczka chlorelli w proszku,
- 60 g syropu daktylowego (lub więcej jeśli lubisz słodkie),
- 1 mała łyżeczka kakao,
- 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do pierników (da to delikatnie piernikowy posmak, oczywiście można dodać więcej).
Przygotowanie:
1. Kaszę, słonecznik i len mielimy na mąkę. Mieszamy ją z przyprawą do piernika. Dodajemy wszystkie inne składniki i mieszamy/ wyrabiamy masę (robotem/ blenderem lub ręcznie).
2. Formujemy ciasteczka w dłoniach (jeśli się kleją można zwilżyć dłonie wodą) i układamy na papierze do pieczenia, lekko wysmarowanym tłuszczem kokosowym. Po upieczeniu i ostygnięciu ciasteczek można wyciąć kształty foremkami, ale nie trzeba oczywiście.
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (góra-dół). Odwracamy na drugą stronę i dopiekamy jeszcze 3 minuty.