Piernik marchewkowy z polewą czekoladową

 

Składniki na ciasto:

·        mąka jaglana – 2 szklanki  (260 g) lub pszenna

·        mleko – 1 szklanka

·        jajka – 2 sztuki

·        miód – 3 łyżki (60 g)

·        marchewka - 200 g

·        proszek do pieczenia  - 1 łyżeczka

·        soda oczyszczona – 1 łyżeczka

·        przyprawa korzenna – 4 łyżeczki

·         kakao  - 2 łyżki (24 g)

 

Składniki na polewę:

·        Czekolada gorzka   100g

·        Mleko 2-3 łyżki

 

Sposób wykonania:

1.Przeprowadź obróbkę wstępną marchewki - obierz ja i zetrzyj na tarce z małymi oczkami.

2. Całe jajka zmiksuj aż do uzyskania puszystej konsystencji, następnie dodaj miód, mąkę oraz mleko, przyprawy i kakao – cały czas mieszając.

3. Po otrzymaniu gładkiej masy, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i marchewkę, i wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przygotowaną masę przelej do niej.

5. Piekarnik nagrzej do 160°C i piecz przez około 45 minut.

6. Przygotuj polewę czekoladową: do małego garnka nalej trochę wody, umieść na nim małą miskę. Pokrusz do niej czekoladę i dodaj mleko. Delikatnie podgrzewaj, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

 7.  Gotowy piernik polej przygotowaną ciepłą polewą czekoladową.