Piernik marchewkowy z polewą czekoladową
Składniki na ciasto:
· mąka jaglana – 2 szklanki (260 g) lub pszenna
· mleko – 1 szklanka
· jajka – 2 sztuki
· miód – 3 łyżki (60 g)
· marchewka - 200 g
· proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
· soda oczyszczona – 1 łyżeczka
· przyprawa korzenna – 4 łyżeczki
· kakao - 2 łyżki (24 g)
Składniki na polewę:
· Czekolada gorzka 100g
· Mleko 2-3 łyżki
Sposób wykonania:
1.Przeprowadź obróbkę wstępną marchewki - obierz ja i zetrzyj na tarce z małymi oczkami.
2. Całe jajka zmiksuj aż do uzyskania puszystej konsystencji, następnie dodaj miód, mąkę oraz mleko, przyprawy i kakao – cały czas mieszając.
3. Po otrzymaniu gładkiej masy, dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i marchewkę, i wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przygotowaną masę przelej do niej.
5. Piekarnik nagrzej do 160°C i piecz przez około 45 minut.
6. Przygotuj polewę czekoladową: do małego garnka nalej trochę wody, umieść na nim małą miskę. Pokrusz do niej czekoladę i dodaj mleko. Delikatnie podgrzewaj, cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
7. Gotowy piernik polej przygotowaną ciepłą polewą czekoladową.