Sernik

Normatyw surowcowy:

·        Ser twarogowy chudy   1000g

·        Jaja  4 szt.

·        Jogurt naturalny     150g

·        Skórka pomarańczowa     70g

·        Olej rzepakowy uniwersalny    20g

·        Ksylitol      2-3 łyżki

·        Cukier wanilinowy      8g

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotować okrągłą blachę.

2.Białka oddzielić od żółtek.

3. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. 

4. Ksylitol wymieszać z jogurtem.

5. Twaróg dokładnie wymieszać z jogurtem, żółtkami, olejem.

6. Do przygotowanej masy dodać skórkę pomarańczową i pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką.

7. Delikatnie wylać na okrągłą blachę i piec 40 minut w 180 stopniach.