Szarlotka
Normatyw surowcowy:
- jabłka 4 sztuki
- cynamon 2 łyżki
- płatki owsiane 1 szklanka
- kasza manna 1 szklanka
- cukier trzcinowy ½ szklanki
- olej 4 łyżki
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- aromat waniliowy 1 łyżeczka
Przygotowanie:
1.Jabłka zetrzeć na dużych oczkach, posypać cynamonem.
2. Suche składniki wymieszać w jednej misce: kaszę mannę, płatki owsiane, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia.
3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.
4. Na tortownicę wysypać 1/3 suchych składników i wyłożyć połowę jabłek.
5. Na jabłka wysypać kolejną porcję suchych składników i ułożyć na niej resztę jabłek.
6. Ostatnią część suchych składników wymieszać z olejem i ułożyć na jabłka.
7. Całość piec w 180°C przez 30 min.
Smak szarlotki można urozmaicić: śliwkami lub namoczonymi we wrzątku suszonymi owocami (daktyle, rodzynki oraz żurawina).