Szarlotka

Normatyw surowcowy:

- jabłka   4 sztuki

- cynamon   2 łyżki

- płatki owsiane   1 szklanka

- kasza manna   1 szklanka

- cukier trzcinowy   ½ szklanki

- olej    4 łyżki

- proszek do pieczenia   2 łyżeczki

- aromat waniliowy   1 łyżeczka

 

Przygotowanie:

1.Jabłka zetrzeć na dużych oczkach, posypać cynamonem.

2. Suche składniki wymieszać w jednej misce: kaszę mannę, płatki owsiane, cukier trzcinowy i proszek do pieczenia.

3. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem.

4. Na tortownicę wysypać 1/3 suchych składników i wyłożyć połowę jabłek.

5. Na jabłka wysypać kolejną porcję suchych składników i ułożyć na niej resztę jabłek.

6. Ostatnią część suchych składników wymieszać z olejem i ułożyć na jabłka.

7.  Całość piec w 180°C przez 30 min.

Smak szarlotki można urozmaicić: śliwkami lub namoczonymi we wrzątku suszonymi owocami (daktyle, rodzynki oraz żurawina).