Muffinki czekoladowo-daktylowe

 

Składniki (8 sztuk):

·                     mąka pełnoziarnista – 1 szklanka

·                     proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

·                     sól - szczypta

·                     ciemne kakao – 3 łyżki

·                     ksylitom lub miód  - 3 łyżki

·                     suszone daktyle – 200 g + gorąca woda

·                     jajko 1 sztuka lub 1 dojrzały banan

·                     olej kokosowy – 2 łyżki

·                     mleko roślinne – 1/3 szklanki

 

 

Wykonanie:

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.

2. Następnie daktyle należy zalać gorąca wodą w ilości takiej, aby były zakryte i zostawić na około 15 minut.

3. Jak daktyle będą miękkie, odsączyć je i przełożyć do blendera, a następnie  zmiksować na gładką masę .

4. W misce roztrzepać jajko i dodać rozpuszczony olej kokosowy oraz masę z daktyli, mleko i miód lub ksylitom. Całą masę dokładnie wymieszać.

5. W osobnej misce połączyć ze sobą suche składniki, a więc: mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao.

6. Zawartości miski przesypać do mokrych składników i dokładnie wymieszać.

7. Przygotowaną masę przełożyć do foremek na muffinki  (2/3 wyskości) .

8. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut.