Muffinki czekoladowo-daktylowe
Składniki (8 sztuk):
· mąka pełnoziarnista – 1 szklanka
· proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
· sól - szczypta
· ciemne kakao – 3 łyżki
· ksylitom lub miód - 3 łyżki
· suszone daktyle – 200 g + gorąca woda
· jajko 1 sztuka lub 1 dojrzały banan
· olej kokosowy – 2 łyżki
· mleko roślinne – 1/3 szklanki
Wykonanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
2. Następnie daktyle należy zalać gorąca wodą w ilości takiej, aby były zakryte i zostawić na około 15 minut.
3. Jak daktyle będą miękkie, odsączyć je i przełożyć do blendera, a następnie zmiksować na gładką masę .
4. W misce roztrzepać jajko i dodać rozpuszczony olej kokosowy oraz masę z daktyli, mleko i miód lub ksylitom. Całą masę dokładnie wymieszać.
5. W osobnej misce połączyć ze sobą suche składniki, a więc: mąkę, proszek do pieczenia, sól, kakao.
6. Zawartości miski przesypać do mokrych składników i dokładnie wymieszać.
7. Przygotowaną masę przełożyć do foremek na muffinki (2/3 wyskości) .
8. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 25 minut.