Daktylowe kulki mocy
Składniki
na ok. 25 szt.:
200 g suszonych daktyli bez pestek,
70 g orzechów włoskich tartych,
70 g migdałów mielonych,
60 g łuskanych pestek słonecznika,
kakao naturalne w proszku do obsypania.
Przygotowanie
Proporcje orzechów, migdałów i słonecznika można zmienić.
Daktyle należy zmiękczyć, zalewamy je letnią przegotowaną wodą na ok. 25 min, odcedzamy.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Miksujemy za pomocą blendera, przesypujemy do miseczki.
Daktyle, kroimy na mniejsze kawałki (łatwiej się zmiksują i dodatkowo sprawdzimy czy nie schowała się w nich pestka), dokładnie miksujemy.
Dodajemy orzechy, migdały, słonecznik i całość miksujemy do połączenia się składników. Powstanie nam lepka masa.
Do małego pudełeczka wsypujemy ok. 2 łyżki kakao, za pomocą łyżeczki nabieramy masę daktylową i robimy małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Każdą od razu obtaczamy w kakao i tak powtarzamy czynność, aż skończy nam się masa.
Kuleczki najlepiej przechowywać w szczelnym pudełeczku, w lodówce.