Daktylowe kulki mocy

 

Składniki

na ok. 25 szt.:

200 g suszonych daktyli bez pestek,

70 g orzechów włoskich tartych,

70 g migdałów mielonych,

60 g łuskanych pestek słonecznika,

kakao naturalne w proszku do obsypania.

Przygotowanie

Proporcje orzechów, migdałów i słonecznika można zmienić.
Daktyle należy zmiękczyć, zalewamy je letnią przegotowaną wodą na ok. 25 min, odcedzamy.
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni i studzimy. Miksujemy za pomocą blendera, przesypujemy do miseczki.

Daktyle, kroimy na mniejsze kawałki (łatwiej się zmiksują i dodatkowo sprawdzimy czy nie schowała się w nich pestka), dokładnie miksujemy.
Dodajemy orzechy, migdały, słonecznik i całość miksujemy do połączenia się składników. Powstanie nam lepka masa.
Do małego pudełeczka wsypujemy ok. 2 łyżki kakao, za pomocą łyżeczki nabieramy masę daktylową i robimy małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Każdą od razu obtaczamy w kakao  i tak powtarzamy czynność, aż skończy nam się masa.
Kuleczki najlepiej przechowywać w szczelnym pudełeczku, w lodówce.