Brownie z daktylami

 

Składniki na 9 porcji:

  • masło 110g
  • mąka pszenna 75g
  • suszone daktyle 170g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 70g
  • mleko 70ml
  • jajka 2 duże
  • orzechy włoskie 80g, z grubsza posiekanych
  • maliny 150g

Sposób wykonania:

1.      Masło  roztapiamy, a następnie studzimy.

2.      Daktyle drobno siekamy nożem albo rozdrabniamy za pomocą malaksera.

3.      Suche składniki mieszamy ze sobą: mąkę pszenną, proszek do pieczenia,  i kakao, dodajemy je do rozdrobnionych daktyli.

4.      Do powstałej masy dodajemy mleko, jajka i krótko miksujemy do połączenia się składników.

5.      Na koniec dodajemy masło i całość jeszcze chwilę miksujemy.

6.      Orzechy włoskie grubo siekamy i wsypujemy razem ze 100 g malin do powstałej masy.

7.      Ciasto dokładnie mieszamy, jego konsystencja będzie bardzo gęsta.

8.      Przygotowywujemy formę o wymiarach 20 x 20 cm lub okrągłą, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i równo rozprowadzamy.

9.      Na wierzch ciasta kładziemy pozostałe maliny (50g) i lekko wciskamy je w ciasto.

10.  Brownie pieczemy w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 20 minut.

11.  Ciasto sprawdzamy patyczkiem – wykałaczką. Nie powinno być one surowe, ale patyczek może być oblepiony ciastem. Nie pieczemy za długo, ponieważ brownie powinno być wilgotne i zakalcowate.

12.  Wyjmujemy i studzimy, dzielimy na porcje. Jeśli piekliśmy w kwadratowej formie to na kwadraty, jeśli w okrągłej to na trójkąty.

 

Uwaga: wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.