Brownie z daktylami
Składniki na 9 porcji:
- masło 110g
- mąka pszenna 75g
- suszone daktyle 170g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- kakao 70g
- mleko 70ml
- jajka 2 duże
- orzechy włoskie 80g, z grubsza posiekanych
- maliny 150g
Sposób wykonania:
1. Masło roztapiamy, a następnie studzimy.
2. Daktyle drobno siekamy nożem albo rozdrabniamy za pomocą malaksera.
3. Suche składniki mieszamy ze sobą: mąkę pszenną, proszek do pieczenia, i kakao, dodajemy je do rozdrobnionych daktyli.
4. Do powstałej masy dodajemy mleko, jajka i krótko miksujemy do połączenia się składników.
5. Na koniec dodajemy masło i całość jeszcze chwilę miksujemy.
6. Orzechy włoskie grubo siekamy i wsypujemy razem ze 100 g malin do powstałej masy.
7. Ciasto dokładnie mieszamy, jego konsystencja będzie bardzo gęsta.
8. Przygotowywujemy formę o wymiarach 20 x 20 cm lub okrągłą, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto i równo rozprowadzamy.
9. Na wierzch ciasta kładziemy pozostałe maliny (50g) i lekko wciskamy je w ciasto.
10. Brownie pieczemy w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 20 minut.
11. Ciasto sprawdzamy patyczkiem – wykałaczką. Nie powinno być one surowe, ale patyczek może być oblepiony ciastem. Nie pieczemy za długo, ponieważ brownie powinno być wilgotne i zakalcowate.
12. Wyjmujemy i studzimy, dzielimy na porcje. Jeśli piekliśmy w kwadratowej formie to na kwadraty, jeśli w okrągłej to na trójkąty.
Uwaga: wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową.