Batony z daktyli bez cukru i bez pieczenia

 

Składniki (na jedną formę o wymiarach 20×20 cm – ok. 12 sztuk batonów):

  • 2 szklanki daktyli (300 g)
  • 1 szklanka orzechów nerkowca (150 g)
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych (60 g)
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

  1. Daktyle przekładamy do miski i zalewamy gorącą wodą na około 10 minut.
  2. W blenderze miksujemy orzechy, wiórki kokosowe i kakao.
  3. Dodajemy odsączone z wody daktyle i miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, w razie potrzeby ugniatamy dłońmi i wyrównujemy wierzch. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała.
  5. Batony kroimy na kwadraty lub prostokąty. Najłatwiej będzie wydobyć je przy pomocy płaskiego nożyka.