Batony z daktyli bez cukru i bez pieczenia
Składniki (na jedną formę o wymiarach 20×20 cm – ok. 12 sztuk batonów):
- 2 szklanki daktyli (300 g)
- 1 szklanka orzechów nerkowca (150 g)
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych (60 g)
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Daktyle przekładamy do miski i zalewamy gorącą wodą na około 10 minut.
- W blenderze miksujemy orzechy, wiórki kokosowe i kakao.
- Dodajemy odsączone z wody daktyle i miksujemy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, w razie potrzeby ugniatamy dłońmi i wyrównujemy wierzch. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała.
- Batony kroimy na kwadraty lub prostokąty. Najłatwiej będzie wydobyć je przy pomocy płaskiego nożyka.