Owsiane ciasteczka

 

 

Składniki:

 

Płatki owsiane  – 200 g (1,5 szkalnki)

Masło miękkie – 100 g (pół kostki)

Cukier – 3 łyżki

Jaja – 2 szt.

Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

Mąka pszenna – 2 łyżki

 

 

 

Sposób wykonania:

 

1.   Do miski należy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz cukier i płatki owsiane.

2.   Wymieszać dokładnie składniki.

3.   Dodać jajka i miękkie masło. Ponownie dokładnie wymieszać, ciasto będzie bardzo gęste.

4.   Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

5.   Nabierać porcję wielkości małego orzecha włoskiego, uformować kulkę i delikatnie spłaszczyć ją na papierze.

6.   Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piec około 15-20 minut, do zrumienienia ciastek.