Owsiane ciasteczka
Składniki:
Płatki owsiane – 200 g (1,5 szkalnki)
Masło miękkie – 100 g (pół kostki)
Cukier – 3 łyżki
Jaja – 2 szt.
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Mąka pszenna – 2 łyżki
Sposób wykonania:
1. Do miski należy przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia oraz cukier i płatki owsiane.
2. Wymieszać dokładnie składniki.
3. Dodać jajka i miękkie masło. Ponownie dokładnie wymieszać, ciasto będzie bardzo gęste.
4. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Nabierać porcję wielkości małego orzecha włoskiego, uformować kulkę i delikatnie spłaszczyć ją na papierze.
6. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piec około 15-20 minut, do zrumienienia ciastek.