Ciastka owsiano – orzechowe
Składniki:
- mąka owsiana 200g
- masło 130g
- cukier trzcinowy 100g
- jajko 1 sztuka
- cukier wanilinowy 2 łyżki
- orzechy laskowe 125g
- mleko 1 - 2 łyżki – jeżeli ciasto będzie zbyt suche
Sposób przygotowania:
1. Masło utrzyj na puszystą masę z cukrem trzcinowym i wanilinowym.
2. Następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.
3. Orzechy zmiel i wymieszaj z mąką, a następnie połącz z pozostałymi składnikami.
4. Dodaj odpowiednią ilość mleka, aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję – nie było zbyt suche.
5. Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce około 30 minut.
6. Następnie ciasto wyjmij i rozwałkuj na grubość około 4 mm.
7. Wycinaj dowolne kształty ciasteczek.
8. Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Ciastka piecz w temperaturze 180-190°C około 15 minut, do zrumienienia.