Ciastka owsiano – orzechowe

 

Składniki:

- mąka owsiana 200g

- masło 130g

- cukier trzcinowy 100g

- jajko 1 sztuka

- cukier wanilinowy 2 łyżki

- orzechy laskowe 125g

- mleko 1 - 2 łyżki – jeżeli ciasto będzie zbyt suche

 

Sposób przygotowania:

1.     Masło utrzyj na puszystą masę z cukrem trzcinowym i wanilinowym.

2.     Następnie dodaj jajko i dokładnie wymieszaj.

3.     Orzechy zmiel i wymieszaj z mąką, a następnie połącz z pozostałymi składnikami.

4.     Dodaj odpowiednią ilość mleka, aby ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję – nie było zbyt suche.

5.     Tak przygotowane ciasto owiń folią spożywczą i schładzaj w lodówce około 30 minut.

6.     Następnie ciasto wyjmij i rozwałkuj na grubość około 4 mm.

7.     Wycinaj dowolne kształty ciasteczek.

8.     Układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

9.     Ciastka piecz w temperaturze 180-190°C około 15 minut, do zrumienienia.